Dette grepet gir deg 50 prosent bedre smak på kaffen

Dette grepet gir deg 50 prosent bedre smak på kaffen

Å lage god kaffe kan være en kunstform, men først og fremst handler kaffebrygging om vitenskap. Og hvis du vil få best mulig kaffe, bør du starte med den kjemiske forbindelsen som det finnes mest av: Vann.


Nordmenn drikker over 17 millioner kopper kaffe hver eneste dag (!), 365 dager i året. Slike tall gir grunn til å tro at de fleste brygger kaffen på riktig og godt vis, men gjør vi egentlig det?

– Starter du bryggingen av din kaffe med å ta i bruk dårlig vann, kommer du til å ende opp med en dårlig kopp kaffe. Og dessverre er det mange som gjør nettopp dette, konstaterer Morten Hoff, CEO i Wilfa.

– Én kopp kaffe består faktisk av hele 98,5 prosent vann. Kvaliteten på vannet du tar i bruk er derfor noe av det mest betydningsfulle for hvordan din kaffe vil smake. Det betyr at det er dine valg av råvarer og utstyr som bestemmer hvor velsmakende din kaffe til slutt blir, sier Hoff.

«Kaffeparadokset»

Kaffestundene er fast inventar i manges hverdag og gir rom for nytelse, ettertanke, samhold og kos. Skuffelsen er likevel stor når smaken ikke matcher med stunden.


– Kvaliteten på vannet er utrolig viktig. I Norge er vi heldige med det kalde springvannet i våre hjem, som både er rent og oksygenrikt. Til tross for dette, bommer mange i sin kaffekunst. For det at springvannet er av god kvalitet, har lite å si om man heller vannet over i trakteren fra en skitten eller urenset kaffekanne eller vannmugge, sier Hoff.

Kaffekunst og -kjemi:

Kaffebryggingen i seg selv er hva man kaller en kjemisk prosess. Det betyr at den kjemiske sammensetningen av vannet som tas i bruk vil påvirke den endelige kjemien i koppen med kaffe som du til slutt har som ambisjon å dufte, smake og nyte.

 

– Det er her uttrykk som «hardhet», «alkalitet» og «pH-nivåer» kommer inn i bildet. Mer om dette behøver du egentlig ikke å vite. Først og fremst er det viktig å være bevisst på at vannet du benytter i kaffebryggingen må være rent og kaldt, sier Hoff.

Unik teknologi som sikrer oksygenrikt vann

Sist, men ikke minst, må du også sikre at du har en trakter som tømmer hele kaffetrakteren for vann mellom hver trakterunde, slik som Wilfa’s traktere. Om ikke, ender du fort opp med en flat, bitter eller sur kopp med kaffe – som du med enkle grep kunne ha unngått.

Wilfas kaffetraktere er alene på markedet med pumpeteknologien som tømmer trakteren helt tom for vann ved hver trakting. Det betyr at du slipper å snu trakteren opp ned for å tømme ut gamle rester hvis du ønsker å starte bryggingen med friskt, rent vann.

– Andre kaffetraktere beholder opptil 1 dl vann mellom hver gang det traktes en kanne. Det betyr at gammelt vann uten oksygen henger igjen i maskinen. Blir dette vannet liggende til neste brygging, får du en flat og ofte kjedelig smak på kaffen, sier Hoff og avslutter med:

– Å gjøre kaffeopplevelsen bedre krever ikke mye, men det krever litt. Både når det kommer til vannkvalitet, vannmengde og – sist, men ikke minst – kaffekvaliteten, som blir aller høyest når man kverner kaffebønnene selv, avslutter Wilfa-sjefen.

Ett enkelt grep som gjør kaffen mye bedre. Stikkord: Det handler om aroma. Les hvordan her.

Ønsker du tips om hvordan du lager bedre kaffe?

Previous Next