Hasselnøttpålegg med hvit sjokolade

Hasselnøttpålegg med hvit sjokolade

Oppskrift på hasselnøttpålegg med hvit sjokolade

Hasselnøttpålegg med hvit sjokolade er like enkelt som det høres ut. Smaken minner om sjokoladen Kinder Bueno eller en hvit sjokoladeversjon av Nutella, ekstremt kremet og nøtteaktig. Pålegget er perfekt på brødskiva, som smakstilsetter i en annen dessert eller som en liten godbit.

Oppskrift, bilder og video fra The Boy Who Bakes

Gir 1x450 g på boks.

Det er noen få elementer som gjør denne oppskriften spesiell. Sukkeret karamelliseres og strøs over hasselnøttene, noe som gir pålegget en varm, ristet smak. Deretter tilsettes salt og vanilje, som begge fungerer som smakstilsettere. Hvis tilgjengelig, kan litt ristet melkepulver tilsettes, noe som også gir en varm, ristet smak og virkelig fremhever smaken på pålegget. Helt til slutt tilsettes litt olje for å holde pålegget smørbart. Hvis du har hasselnøttolje til overs, er dette en perfekt måte å bruke opp hasselnøttoljen på, ellers fungerer en nøytral olje også fint.

Ingredienser:

  • 200 g blancherte hasselnøtter
  • 75 g sukker
  • En stor klype flasset havsalt
  • 4 ss vegetabilsk olje eller hasselnøttolje
  • 150 g hvit sjokolade, finhakket
  • 1 ts vaniljestangpasta

Slik gjør du:

Hell hasselnøttene på et bakepapirkledd stekebrett og rist dem i en forvarmet ovn på 180ºC (160ºCvarmluft) i ca. 10-15 minutter eller til de har fått en fin gyllenbrun farge. Ta ut og sett til side.

Tilsett sukkeret i en liten kjele og sett på middels varme. La det koke til sukkeret har smeltet og er karamellisert til en kraftig gyllenbrun farge og hell det straks over nøttene. Ikke vær redd for at det ikke blir jevnt fordelt, det tar blenderen seg av. Sett til side til sukkeret har stivnet og det er helt avkjølt.

Bryt opp sukkeret og nøttene i mindre biter og ha dem i Wilfa Powerfuel XL-blenderen og kjør på laveste hastighet til de er brutt ned til en grov pulveraktig konsistens. Tilsett salt og olje, og kjør i et par minutter eller til det har dannet seg en grov pasta. Fortsett å mikse til du føler at sausen ikke blir jevnere. Tilsett sjokoladen og gjenta prosessen i et par minutter til du får en jevn saus. Vanligvis må du smelte sjokoladen først når du lager denne typen pålegg, men hvis du bruker en høyhastighetsblender som Wilfa Powerfuel XL, smelter sjokoladen på grunn av friksjonen som blenderen skaper mens den er i gang! (Hvis du har laget noe av det ristede melkepulveret, liker jeg å tilsette et par spiseskjeer mens pålegget lages for å forsterke smaken ytterligere.)

Hell det ferdige pålegget i et rent glass og forsegl det.

Ved oppbevaring i romtemperatur vil smøret tykne etter noen timer. Den kan oppbevares mørkt og kjølig i opptil en måned, eller i kjøleskapet lenger. I kjøleskapet vil det stivner ytterligere på grunn av temperaturen, men den blir ikke helt fast og mykner lett opp igjen.

I denne oppskriften brukes en blender som er kraftig nok til å håndtere nøttene og som kan bearbeide dem til en jevn masse, for eksempel Powerfuel XL Blender. Det er en kraftig blender som lager en jevn masse uten anstrengelse. Blenderen har en kapasitet på 2 liter som passer bra hvis du vil lage store mengder pålegg.

Se video for hvordan du gjør det:

 

Previous Next