Havrelikør

Havrelikør

Oppskrift på vegansk havrelikør laget i blender.

Festlig oppskrift på en vegansk variant av eggelikør, kalt havrelikør. Den er laget med hjemmelaget havre- og cashewmelk og smaksatt med kanel, muskat og selvfølgelig masse rom, og er et deilig alternativ til den klassiske melkebaserte drikken.

Oatnog_mainimage.jpg

Oppskrift, bilder og video fra The Boy Who Bakes

Drikken er lettere enn de klassiske versjonene, siden den mangler den fyldigheten som fløte og egg gir. Hvis du savner en litt fyldigere drink, kan du faktisk riste den med litt aquafaba.

For å lage havre/cashewmelk brukes Powerfuel XL-blenderen, som er utrolig kraftig og knuser nøttene og havren i løpet av sekunder. For å sikre at melken ikke får en slimete konsistens bør du blende i kortere tid enn du tror, 20-30 sekunder fungerer bra. Dette er kortere enn andre oppskrifter foreslår, men det er rett og slett fordi blenderen Powerfuel XL bryter ned havren mye raskere enn andre blendere. Dette skyldes at blenderen har en svært kraftig motor på 2000 watt som får knivene til å snurre 32 000 ganger i minuttet på full hastighet.

Hjemmelaget havrelikør kan oppbevares i kjøleskapet i ca. 5 dager. Siden den er hjemmelaget og ikke inneholder emulgatorer, vil den dele seg etter hvert som den blir stående, men det er bare å riste den før du serverer den, så har du en deilig og kremet havrelikør igjen.

Havrelikør: 

  • 100 g rå cashewnøtter
  • 100 g tradisjonelle havregryn
  • 75 ml lønnesirup
  • 2 ts malt kanel
  • 1 ts ferskrevet muskatnøtt
  • 1 ts vaniljestangpasta
  • 1/4 ts fint havsalt
  • 750 ml vann
  • 150 ml mørk rom

Slik gjør du:

For å lage havrelikøren legger du først cashewnøttene i bløt i kaldt vann i et par timer.

La cashewnøttene renne av og tilsett nøtter, havre, lønnesirup, krydder, vanilje, salt og vann i kannen på blenderen. Sett lokket på og kjør i ca. 20-30 sekunder til blandingen er jevn. Hvis du blender for mye på dette tidspunktet, kan havremelken bli litt slimete, så ikke overdriv. Hell melkeblandingen i en nøttemelkpose (eller bruk et veldig fint osteklede) og la melken siles gjennom, mens du presser forsiktig for å få ut så mye melk som mulig. Ikke press blandingen for hardt, da vil mer av stivelsen trekkes ut i melken. Kast bunnfallet som blir igjen.

Rør inn rommen og hell den over i en flaske. Sett flasken i kjøleskapet under omrøring i opptil 5 dager.

Hell i et glass fylt med is og topp med et friskt dryss revet muskatnøtt.

Se video for hvordan du gjør det:

 

Previous Next