Mandel- og honningis

Mandel- og honningis

En nydelig mandel- og honning-iskrem som lages på basis av en creme anglaise (fransk vaniljesaus).

En nydelig mandel- og honning-iskrem som lages på basis av en creme anglaise (som er en nydelig fransk vaniljesaus) søtet med honning og en fantastisk usøtet mandelkrem fra Summerbird (den kan erstattes av en lignende usøtet mandelkrem/mandelsmør fra helsekostbutikk). I tillegg, hvis du har lyst, kan du tilsette en håndfull hakkede mandler rett før iskremen er ferdig i ismaskinen. Sommerisen passer ypperlig med en jordbærpai eller en lett sjokoladekake.

Mandelis_01.jpgBilde og oppskrift er fra Morten Heiberg fra boken Heibergs is

Til 6–8 personer (ca. 820 g ferdig iskrem)

Dette trenger du

  • 250 g søtmelk
  • 250 g kremfløte
  • 1 knippe flakesalt
  • 130 g honning
  • 100 g eggeblommer (ca. 6 stk.)
  • 125 g usøtet mandelkrem fra Summerbird

Tilbehør

  • 6–8 mandeltuiles
  • Karamelliserede mandler
  • Toffeesauce
  • Ferske bringebær

Slik gjør du

Hell melk, fløte og salt i en liten tykkbunnet kjele. Varm det opp til kokepunktet. Pisk eggeplommer og honning lett sammen i en skål.

Hell først litt av den varme melkekremen i de piskede eggeplommene under konstant visping for å bli vant til varmen. Hell deretter i resten av den varme melkekremen.

Hell det hele tilbake i kjelen. La kremen tykne under svak varme og rør konstant med et gummiredskap til den når en temperatur på 85°C. Kremen må IKKE koke! Bruk et digitalt termometer for å sjekke temperaturen.

Når kremen har oppnådd 85°C, hell den straks gjennom en sil i en bolle.

Tilsett mandelkremen og kjør med en håndmikser for å sikre at blandingen blir helt jevn. Plasser bollen i et iskaldt vannbad og avkjøl raskt blandingen til ca. 4 °C med regelmessig omrøring. Om nødvendig, bytt vannet, så det er alltid kaldt. Hell blandingen i en tett forseglet beholder og sett i kjøleskapet til den er helt kald.

Hell blandingen i iskremmaskinen og start iskremprosessen. Det vil ta ca. 45 min. for iskremen å bli helt ferdig. Følg med på slutten, slik at du rekker å ta ut iskremen straks den er ferdig, ellers blir det vanskelig å få ut all isen da den blir raskt fast. Når den er ferdig, vil den ha en fast og fin struktur alá softis.

Oppbevar isen i en tett forseglet beholder i fryseren til du serverer den. Du kan også forme iskremen i serveringsformer ved å ta den myke iskremen fra iskremmaskinen rett i serveringsformene for så å legge de i fryseren. La dem fryse i minst 3-4 timer, helst lenger. Ta iskremen ut av fryseren 15-20 minutter før servering, og vend de ut av formene ved å dyppe dem lett i lunkent vann for å gjøre iskremen enklere. Du kan også bruke myke silikonformer, de er superenkle å få isen ut av igjen, selv uten bruk av vann. Pynt med mandeltuiler, hakkede karamelliserte mandler, karamellsaus og friske bringebær. Serveres umiddelbart.

Previous Next