Kaffeis

Kaffeis

Dette er utvilsomt den beste kaffeisen du noensinne har smakt.Kaffeis.jpgBilde og oppskrift er fra Morten Heiberg fra boken Heibergs is

Til 4–6 personer (ca. 600 g ferdig iskrem)

Dette trenger du

  • 250 g søtmelk
  • 250 g kremfløte
  • 1 klype flakesalt
  • 1 stang god vanilje
  • 110 g sukker
  • 45 g hele kaffebønner
  • 60 g eggeblommer (ca. 3-4 stk.)

Slik gjør du

Hell melk, fløte og salt i en liten tykkbunnet kasserolle.

Sil vaniljestangen, skrap ut kornene, og sett vaniljekorn og stang i kjelen sammen med 50 g sukker og hele kaffebønner. Varm det opp til rett under kokepunktet. Ta det av varmen, dekk til og la det småkoke i 10 minutter. Sikt blandingen i en bolle.

Visp eggeplommer og det resterende 60g sukkeret lett i en bolle.

Hell først litt av den varme melkekremen i de piskede eggeplommene under konstant pisking for å bli vant til varmen. Hell deretter i resten av den varme melkekremen.

Hell det hele tilbake i kjelen. La kremen tykne under svak varme og rør konstant med et gummiredskap til den når en temperatur på 85 °C. Kremen må IKKE koke! Bruk et digitalt termometer for å sjekke temperaturen.

Hell kremen straks gjennom en sil i en bolle. Plasser bollen i et iskaldt vannbad og avkjøl raskt blandingen til ca. 4 °C med regelmessig omrøring. Om nødvendig, bytt vannet, så det er alltid kaldt. Kjør med en håndmikser for å sikre at kremen er helt jevn. Hell kremen i en tett forseglet beholder og sett i kjøleskapet til den er helt kald.

Hell blandingen i iskremmaskinen og start iskremprosessen. Det vil ta ca. 45 min. for iskremen å bli helt ferdig. Følg med på slutten, slik at du rekker å ta ut iskremen straks den er ferdig, ellers blir det vanskelig å få ut all isen da den blir raskt fast.

Legg isen i en tett forseglet beholder, og oppbevar den i fryseren til du skal servere den. Hvis isen har ligget i fryseren i lang tid og har blitt fast, la den temperere i ca. 30 minutter i kjøleskapet før servering. Anrett iskremen i ønsket antall porsjoner. Serveres umiddelbart.

Tips! Du kan droppe å ta den avkjølte blandingen i kjøleskapet, men heller rett i iskremmaskinen. Prosessen i iskremmaskinen vil da ta litt lengre tid, ca. 15 min. mer (totalt ca. 60 min.)

Previous Next