Lavendelis med honningkaramell

Lavendelis med honningkaramell

Med lavendel i iskremen parfy-merer du fløten som brukes i iskrem-basen.

Men pass på at du ikke lar lavendelen trekke for lenge. I denne oppskriften legges lavendelisen lagvis sammen med uimotståeling honningkaramell ved servering.Lavendel-is_web.jpgBilde og oppskrift er fra Morten Heiberg fra boken Heibergs is

Til 4–6 personer (ca. 660 g færdig ismasse)

Dette trenger du

  • 225 g søtmelk
  • 275 g kremfløte
  • ¼ ts. flakesalt
  • 2 ss. friske eller tørre lavendelblomster (uten stilk)
  • 100 g eggeblommer (ca. 6 stk.)
  • 125 g sukker

Tilbehør

1 porsjon honningkaramell

Slik gjør du

Hell melk, fløte og salt i en liten tykkbunnet kasserolle.

Tilsett lavendelblomster og varm opp blandingen til rett under kokepunktet.

Ta kjelen av varmen, dekk til, og la lavendelkremen trekke i ca. 10 minutter.

Sikt lavendelkremen og gi den en lett oppvarming i en kjele.

Visp eggeplommer og sukker lett i en bolle. Hell litt av den varme lavendelkremen i de piskede eggeplommene under konstant pisking for å bli vant til varmen. Hell deretter i resten av den varme lavendelkremen. Hell det hele i gryten. La kremen tykne under svak varme og rør konstant med en gummiredskap til den når en temperatur på 85 °C.  Kremen må IKKE koke! Bruk et digitalt termometer for å sjekke temperaturen. Hell kremen straks gjennom en sil i en bolle. Plasser bollen i et iskaldt vannbad og avkjøl raskt blandingen til ca. 4 °C med regelmessig omrøring. Om nødvendig, bytt vannet, så det er alltid kaldt. Kjør med en håndmikser for å sikre at kremen er helt jevn. Hell kremen i en tett forseglet beholder og sett i kjøleskapet til den er helt kald.

Hell blandingen i iskremmaskinen og start iskremprosessen. Det vil ta ca. 60 min. for iskremen å bli helt ferdig. Følg med på slutten, slik at du rekker å ta ut iskremen straks den er ferdig, ellers blir det vanskelig å få ut all isen da den blir raskt fast.

Legg isen i en tett forseglet beholder, og oppbevar den i fryseren til du skal servere den. Hvis isen har ligget i fryseren i lang tid og har blitt fast, la den temperere i ca. 30 minutter i kjøleskapet før servering. Anrett iskremen i ønsket antall porsjoner ved å veksle is og honningkaramell i høye glass som en slags trifli. Serveres umiddelbart.

Previous Next